Frystorkad mat

Skribent: Peter

Var köper man frystorkad mat och vilken smakar bäst

Det finns en uppsjö av olika tillverkare av frystorkad mat som i sin tur har massor av olika rätter. Lägg därtill att det finns en rad olika återförsäljare online och offline samt med lite skillnad i pris. Det är inte helt lätt att hitta rätt men du kan vara lugn! Vi hjälper dig! Läs mer här om var du köper köper frystorkad mat till bra pris. Vill du veta vilka vi (och många andra) tycker är de godaste och bästa frystorkade rätterna? Då tycker jag du ska läsa vår artikel här.

Vad är frystorkad mat egentligen?

Frystorkad mat är mat som genomgått process där man tagit bort stora delar av fukten men behållt resten av livsmedlet intakt. På så sätt får maten både längre hållbarhet och lägre vikt. För att frystorka mat fryser man ner maten till en en temperatur mellan -5 °C till -50 °C under atmosfärstryck. När maten är helt genomfrusen sänker man trycket och då omvandlas isen till ånga. Detta kallas sublimering och i en frystorknings-anordning dras denna vattenångan till en is-kondensator via den så kallade kalla väggen-principen då kondensatorn är kallare än isen i maten. Nu är maten frystorkad och det är bara att tillsätta vatten när man är redo att äta. Maten är extremt fuktkänslig efter frystorkningen vilket förklarar varför det ibland bara tar någon minut för den att bli återfuktad och ”återställd” vid kontakt med vatten.

Historia

Att frystorka mat är en väldigt gammal teknik som man ofta vill tillskriva de gamla Inkaindianerna i sydamerika. De odlade potatis på höga höjder i Anderna och man vet att man använde frystorkning för att förlänga hållbarheten av sina grödor. Hur kunde de åstadkomma det redan under deras tid kan man undra? De skalade potatisen efter skörden och la ut dem under natten där de kalla bergstemperaturerna gjorde att potatisarna frös. När det återigen blev dag och solen nådde potatisarna som tillsammans med det låga luftrycket på de höga höjderna gjorde så att fukten förångades inuti potatisarna. Den här processen upprepades och efter några dagar hade man frystorkat sin skörd som nu var redo att kunna förvaras i upp till ett helt år.

Under andra världskriget tog frystorknings-tekniken stora kliv främst drivet av den amerikanska krigsindustrin. Då det saknades kylda transporter insåg att frystorkning var idealiskt sätt förlänga hållbarheten på mediciner och blodplasma som annars skulle gå förlorade innan de nådde sårade i fält.

Under 50- och 60-talet började man även använda frystorka mat i industriell skala och även här insåg militären att frystorkad mat var perfekt för matransoner i fält och på så sätt undvika de stora tunga och krångliga kökskompanierna. Nu behövdes det bara lite varmt vatten (inte ens det egentligen) för att utfodra soldater i alla möjliga miljöer runt om i världen. Lång hållbarhet och låg vikt gjorde inte saken sämre heller i jämförelse med existerande system. Nasa var även tidiga på att inse värdet av frystorkad mat för rymdfärder och utfodring av astronauter där låg vikt och enkla anordningar är stora vinster. Nasa tog frystorkad mat till nya nivåer med deras forskning under de tidigare rymdprogrammen och det är tack vare mycket av deras forskning vi ser så fina produkter i butikerna idag. För dig som undrar var man köper frystorkad mat. Många tycker frystorkad mat kan vara lite dyrt och det kan vi hålla med om. Det finns dock anledningar till att det är så men det går även att komma billigt undan om man letar lite. Vi skriver mer om det här.

Friluftsliv och natur

I en här artikeln behandlar vi frystorkad mat främst ur friluftslivsperspektiv (Även preppers är god behållning av våra artiklar). Det finns givetvis olika typer av friluftsmat men den absolut vanligaste typen är frystorkad mat. Frystorkad mat förknippas idag väldigt mycket med friluftsliv och efter att ha läst ovan är ju anledningarna ganska uppenbara. Att köra på frystorkad mat är en riktig vinnare på vandringen. Ska du på långa turer är det en klar fördel då maten tar liten plats, väger lite och med tanke på att du enbart behöver ha tillgång tillvatten och att kunna värma denna behövs inga extra utrustning mer än just vatten, en litet gaskök (eller tändstål för brasa) och en spork. Ska du bara vara ute en kortare tur är en titt på frystorkad mat även det inte alls dumt. För som nämnt ovan finns det så otroligt god frystorkad mat idag i alla möjliga varianter. Huvudrätter, frukostar, snacks, t.o.m efterrätter finns idag i en uppsjö. Många av dagens frystorkade rätter kan man ha svårt att ens veta att det är frystorkat om man skulle göra ett blindtest. Vi skriver mer om hur frystorkad mat smakar här.